Trombostop sau Sintrom

Ce alimente pot consuma pacientii aflati sub tratament cu Trombostop sau Sintrom si ce alimente trebuie restricționate

Ce este Trombostopul sau Sintromul

Sunt doua medicamente comercializate in farmacii. Efectul lor este de modificare a coagulării sângelui (subțiere a sângelui) pentru a reduce riscul de formare in organism a trombilor(cheaguri) Exista situații în corpul uman care predispun la formarea de trombi în mod spontan: fibrilație atriala permanenta sau intermitenta, proteze la nivelul inimii sau vaselor, varice ale membrelor inferioare. Întrucât aceste medicamente sunt periculoase , folosirea lor nu poate fi hotărâta decât în urma unui consult medical , de preferat de către medicul cardiolog.

Problemele acestui tratament

Pacientul care folosește Trombostopul sau Sintromul trebuie sa știe ca este posibil sa se modifice efectele lor prin alimentație. Nu există nici un regim alimentar specific. Cu toate acestea, anumite alimente și băuturi pot afecta efectul și este important să se știe care sunt acestea.
Eficacitatea Trombostopului sau Sintromului este diminuata de alimentele care conțin cantități mai mari de vitamina K. Cantități mici de alimente care sunt bogate în vitamina K, nu ar trebui fie o problemă dar trebuie să fie evitate cantitățile mari de:

  • Spanac
  • Varză de Bruxelles
  • Pătrunjel
  • Nap
  • Muștar
  • Ceaiul verde

Anumite băuturi pot crește efectul anticoagulant, ceea ce poate determina sângerări. De aceea trebuie evitat sa se bea cantități mari din aceste băuturi:

  • Suc de afine
  • Suc de grefe
  • Alcoolul

Recomandări

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face orice schimbări majore în dieta și înainte de a începe folosirea unor medicamente noi, vitamine sau suplimente pe bază de plante.
Dacă sunteți în imposibilitatea de a mânca timp de mai multe zile sau aveți stomac deranjat, diaree sau febră, consultați medicul dumneavoastră pentru ca poate fi necesara modificarea dozei.
Efectuați frecvent (cel puțin primele 3-4 luni) determinarea din sânge a unei analize numita prescurtat INR care indica gradul de scădere a timpului de coagulare a sângelui. Valoarea optima lipsita teoretic de risc hemoragic este cea intre 2 și 3. Daca valoarea este mai mica se poate creste doza cu cantități mici iar dacă valoarea este mai mare se recomanda reducerea dozelor.
Întrerupeți medicamentul și determinați INR dacă sângerați la nivelul gingiilor, nasului, urinii(culoare asemănătoare berii care a stat mult timp în pahar) scaunului(sânge proaspăt în scaun sau culoare neagra asemănătoare zațului de cafea).